Kimchi Jjigae (김치찌개), také známý jako guláš z Kimchi nebo polévka Kimchi, je pravděpodobně nejčastějším způsobem konzumace některých starších Kimchi. Jedná se o takovou základní potravinu v korejských domácnostech, že by ji Korejci obvykle jedli alespoň jednou nebo dvakrát týdně!
Ingredients
Maso
200 g vepřového bůčku bez kůže , nakrájeného na kostky velikosti třešně
1 a 1/2 polévková lžíce rýžového vína (mirin)
½ čajové lžičky mletého černého pepře
1 čajová lžička sezamový olej
Kimchi a ostatní složení
3/4 šálku kimchi (nejméně 2 až 3 týdny staré), nakrájené na kousky
1/4 malé žluté cibule (30 g), tence nakrájené na plátky
1/2 stonku malé zelené cibule (5 g), tence nakrájené na plátky
4 malé houby shiitake, cimini nebo ústřice, stonky odstraněny, tenké plátky
150 g pevného tofu, nakrájeného na plátkycca 1 cm
1 šálek vody
Jjigae základ (smíchejte v misce)
1 polévková lžíce korejských chili (gochugaru)
1 polévková lžíce sojové omáčky
1 čajová lžička korejské chilli pasty (gochujang)
14g lžičky třeného česneku
posypeme mletým černým pepřem
Instructions
Marinujte vepřový bůček rýžovým vínem, sezamový olej a mletým černým pepřem asi 15 minut.
Vařte kimchi v prostorné pánvi, dokud nezměkne.
Vložte marinované maso do dno hrnce. Do hrnce přidejte všechny ostatní ingredience (kimchi, cibuli, houby, tofu, vodu a základní omáčku), kromě zelené cibule.
Vařte nejprve na středně vysoké teplotě až se začne vařit. Vařte dokud maso nezměkne..(Od začátku 10 až 15 minut.) Ujistěte se, že je omáčka dobře přimíchána do ostatních složek. (To lze provést jemným smícháním omáčky kolem polévky s malou lžičkou a stříkáním polévky nad ostatními ingrediencemi). Když je maso vařené, přidejte zelenou cibuli a odstavte .
Podávejte s rýží (a i dalšími přílohami, např. rýžovými nudlemi, grilovanou zeleninou atd).
NOTES:
Stejně jako všechny guláše, je ještě lepší den!
Co udělat, když vaše kimči stárne, nebo je příliš kyselé ? Je perfektní pro toto pikantní kimchi jjijae!
Kimchi jjijae neboli kimchi guláš je rychlý, chutný a zdravý. Podáváme s čerstvou dušenou korejskou rýží a přílohou chladného kimchi.
Pokud potřebujete snížit pálivost, vynechejte chili a pastu gochujang a bude to stále chutné.
Chcete se najíst vegetariansky bez vepřového bůčku ? Žádný problém, vynechejte bůček. Můžete použít kuře, ryby nebo prostě veganské.
Kimchi jjigae je všestrannou, zdravou, chutnou a zábavnou stravou, vyžaduje pouze jednu základní složku: staré kimchi!
Užijte si, a jak říkáváme, před jídlem : 잘 먹겠습니다 (jal meok-get-seumnida), což zhruba znamená: “ Dobře se najezte “.
KimchiLove♥️ ...from our kitchen to yours. www.kimchilove.cz
Odkazujeme na My Korean Kitchen. Ⓒ Moje korejská kuchyně. veškerá fotografie a obsah na tomto webu je duševním vlastnictvím Sue Pressey z My Korean Kitchen. https://mykoreankitchen.com/kimchi-jjigae/